Φορολογικό σοκ: Τι σκαλίζει η Εφορία στα έντυπα E1, E2 και E3 – Ποιες συναλλαγές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Φορολογικό σοκ: Τι σκαλίζει η Εφορία στα έντυπα E1, E2 και E3 – Ποιες συναλλαγές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Ποιοι κινδυνεύουν να μπλέξουν;

Μόλις διαπιστωθεί κάποια απόκλιση ή ένδειξη «ύποπτης» δήλωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν χάνουν χρόνο: καλούν αμέσως τον φορολογούμενο να δώσει εξηγήσεις. Οι ειδοποιήσεις πέφτουν «βροχή» και οι φορολογούμενοι έχουν διορία μόλις 15 ημερών για να παραδώσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στη ΔΟΥ ή στα ΚΕΦΟΔΕ. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι πειστικές ή αν τα έγγραφα δεν φτάσουν εγκαίρως, τότε οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ προχωρούν στην εκκαθάριση με τα στοιχεία που διαθέτουν – συνήθως εις βάρος του φορολογούμενου.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απορριφθούν δαπάνες που μειώνουν τον τελικό φόρο, ενώ η δήλωση μπαίνει στο μικροσκόπιο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Διορθώσεις… χωρίς πρόστιμα – αλλά μόνο μέχρι 15 Ιουλίου!

Ένα «παράθυρο» για να προλάβουν τα χειρότερα έχουν όσοι εντοπίζουν μόνοι τους κάποιο λάθος ή παράλειψη. Η ΑΑΔΕ επιτρέπει διορθώσεις στις δηλώσεις χωρίς την επιβολή προστίμου, αρκεί αυτές να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου – είτε οι αρχικές δηλώσεις κατατέθηκαν από τον ίδιο τον φορολογούμενο είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ. Αν η δήλωση έχει ήδη εκκαθαριστεί, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Τι «σκανάρει» η ΑΑΔΕ στις δηλώσεις;

Οι διασταυρώσεις εστιάζονται σε συγκεκριμένους «ύποπτους» κωδικούς που, αν και φαίνονται συνηθισμένοι, κρύβουν… παγίδες. Ακολουθούν οι σημαντικότερες κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων:

  • Αναδρομικά εισοδήματα και πρόσθετες αμοιβές
    Όλα τα ποσά που εισπράχθηκαν εκτός τακτικών αποδοχών, είτε πρόκειται για αναδρομικά είτε για επιπλέον αποδοχές, μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.
  • Δηλώσεις φιλοξενίας
    Η ΑΑΔΕ κοιτάζει αν οι δηλωμένοι φιλοξενούμενοι συμφωνούν με τις αντίστοιχες δηλώσεις των ιδίων των φιλοξενούμενων. Ασυμφωνία; Καμπανάκι για περαιτέρω έλεγχο!
  • Τόκοι καταθέσεων και repos
    Τα ποσά από τόκους ή repos δηλώνονται υποχρεωτικά – και η ΑΑΔΕ τα διασταυρώνει με τα στοιχεία που λαμβάνει από τις τράπεζες.
  • Μεγάλες τραπεζικές κινήσεις
    Όποιος εμφάνισε μέσα στο 2024 καταθέσεις ή αναλήψεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και όποιος είχε υπόλοιπο άνω των 200.000 ευρώ, είναι σίγουρα στη λίστα προς… διερεύνηση.
  • Μερίσματα και πληρωμές δανείων
    Μερίσματα που καταβλήθηκαν μέσα στη χρονιά, καθώς και πληρωμές δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κλπ.) ελέγχονται ενδελεχώς – ακόμα και οι τόκοι υπερημερίας!
  • Ασφαλιστήρια και ακίνητα
    Τα στοιχεία για ασφάλειες ζωής, θανάτου ή υγείας, όπως και τα έσοδα από ενοίκια – ακόμη και μέσω Airbnb – συγκρίνονται με τα αντίστοιχα δεδομένα των ενοικιαστών ή των φορέων.
  • Δαπάνες που «φωνάζουν»
    Εξίσου σημαντικές είναι οι πληροφορίες για μεγάλα έξοδα σε ιδιωτικές κλινικές, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αλλά και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί τηλεπικοινωνιών, ρεύματος ή νερού.
  • Εισοδήματα από το εξωτερικό
    Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες φορολογικές αρχές, η ΑΑΔΕ αντλεί στοιχεία για εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και τα συγκρίνει με όσα έχουν δηλωθεί.

Ποιες είναι οι παγίδες για τον φορολογούμενο;

Πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν πως οι διασταυρώσεις αφορούν μόνο «ύποπτους» για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή. Όμως, ακόμη και μικρές αποκλίσεις μπορούν να φέρουν μεγάλους μπελάδες: η παραμικρή ανακρίβεια ή μια «ξεχασμένη» δαπάνη μπορεί να οδηγήσει σε νέο εκκαθαριστικό – συνήθως… πιο «αλμυρό»!

Το μεγάλο μάθημα: Διπλός έλεγχος πριν την υποβολή!

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: το Taxisnet δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις! Όποιος θέλει να αποφύγει ειδοποιήσεις και πρόστιμα, πρέπει να τσεκάρει ξανά και ξανά κάθε πεδίο της δήλωσης, συγκρίνοντας τα νούμερα με όσα ήδη γνωρίζει η ΑΑΔΕ.

Η φορολογική δήλωση δεν είναι πλέον μια απλή τυπική διαδικασία – είναι ένα «ραντεβού» με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που δεν αφήνουν τίποτα να περάσει απαρατήρητο.

Μία Απάντηση

  1. “ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που δεν αφήνουν τίποτα να περάσει απαρατήρητο”, ακριβώς όπως έγινε και με το πάρτι του οπεκεπε, έτσι;
    “Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: το Taxisnet δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις!”, από ποιόν μα φυσικά από το πόπολο, γιατί σε όλα τα υπόλοιπα όπου βουτούν τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά κομματόσκυλα, υπάρχει μεγάλη θολούρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΟΛΙΑ

    1. απο το 2009 εχουμε να δουμε 1 ευρω αυξηση......οι ρομα παινουν περισσοτερα.....ηθελα ναξερα ολες αυτες οι ενωσεις μονο για φωτογραφιες…